Post navigation

Digitale Transformatie, Overheid, Sociale Media

De echte reden waarom de politie van Gent op Twitter moet

Ik maak me zorgen. De politie van Gent moet niet op Twitter, zegt Daniel Termont op HLN. Het zou geen zin hebben.

Voor alle duidelijkheid: ik maak me geen zorgen over het feit dat de politie nu al dan niet op Twitter moet. Het antwoord is ‘waarschijnlijk wel’. Daar hebben de social media ambassadeurs die zich vandaag lieten horen gelijk in.

Waar ik me echt zorgen over maak is dit: zijn onze organisaties daar nog maar mee bezig? Moeten we het nog steeds hebben over het feit dat een overheidsdienst (of bedrijf, for that matter) al dan niet op sociale media moet? Want sinds Twitter en Facebook mainstream zijn geworden, ook in ons trage landje, zijn er wel meer fundamentele ontwikkelingen gebeurd. Uber, AirBnB en Tesla zijn echt maar het topje van de ijsberg.

Vandaar de vraag: in plaats van tijd te verliezen met Twitter, moeten we niet bezig zijn met het begrijpen van de impact die technologie en het internet hebben op onze producten, onze organisaties en onze gebruikers, de mensen?

Dus: social media is dood! Maar: lang leve social media! Want social media speelt volgens mij een cruciale rol in zo’n veranderingstraject. Het is voor mij de kanarie in de koolmijn. Als we naar social media kijken vanop een afstand en goed observeren wat er gebeurt, dan kunnen we leren wat we in de koolmijn moeten doen.

canary-coalmine-blue

Ik gaf daar toevallig vorige week een lezing over op een social media congres in Rotterdam. Over het feit dat we het niet (enkel) meer moeten hebben over een social media strategie, maar dat we moeten begrijpen wat de onderliggende dynamieken zijn van social media. Wat die nieuwe platformen teweeg hebben gebracht, is van toepassing op bredere schaal. Voor de geïnteresseerden: de hele presentatie staat onderaan.

Ik pik er even één aspect uit: neem nu personalisatie. Als sociale media één ding duidelijk maakt is dat personalisatie werkt. Facebook is daar het perfecte voorbeeld van. Jij en ik kunnen allebei dezelfde vrienden hebben, toch zal Facebook prioriteit geven aan andere berichten, om de persoonlijke relevantie te vergroten.

En dan moet je zo’n trend pakken, uitkleden en daar verder in durven kijken. Er zijn slimme mensen die beweren dat we het niet meer over de ‘digital natives’ moeten hebben. Want die zijn/waren bezig met: wat kunnen we doen met technologie? Er komt een generatie aan die het doodgewoon vindt dat alles op maat en gepersonaliseerd is. ‘Data natives’ dus: die vragen zich af wat technologie kan doen voor hen.

jack-welch-change

Eén van mijn favoriete quotes is “If the rate of change on the outside exceeds the rate of change on the inside, the end is near”. Die quote komt niet van één of andere jonge Silicon Valley ondernemer, maar van Jack Welch, voormalig CEO van General Electric. Een oude man, dus.

Ja, de wereld is aan het veranderen. Ja, dat gebeurt tegen een behoorlijk tempo. En het zijn de sociale media bedrijven & co die de normen bepalen. Zij leggen de lat hoog en sturen wat de mensen ‘meer en meer’ normaal vinden.

Dus ja, de flikken van Gent (en een hoop andere organisaties) moeten op Twitter. Of op Snapchat. Of op eender wat. Ze moeten kanaries maken. Want als je als organisatie niet gesnapt hebt wat de impact is van iets mainstream als sociale media, hoe ga je dan in godsnaam de toekomst aanpakken? Dat is zoals de koolmijn induiken met enkel je zwembroek aan. En daar wordt niemand blij van.

Social Media Week nam ook de presentaties op. Je kan het hele verhaal (in het Engels) bekijken via LiveStream

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *